Jørgen Reenberg biografi

Jørgen Reenberg er en legendarisk dansk teater- og filmskuespiller. Han har mere end 100 roller på sit CV. Han har vundet adskillige priser og hædersbevisninger. Han er en af de få repræsentanter for den gamle skole af dansk skuespil. Hans yngre kolleger har ikke den samme erfaring. Men de har sider på de sociale medier, og alle seere kender detaljerne i deres biografi uden Wikipedia. Meget mindre er kendt om Jørgens liv.

Opdatering: En mand er død i en alder af 96 år. Hans dødsdato er den 11. november 2023. Dødsårsagen er ikke officielt annonceret. Han ser ud til at være død af naturlige årsager, som er almindelige for folk i hans alder.

Biografi

Jørgen Reenberg er født på Frederiksberg. Han blev født i november 1927. En mere præcis fødselsdato er ikke kendt. Manden tilhører et skuespillerdynasti. Hans forældre var skuespillere. Han havde også en storebror, Annelise Reenberg. Han var manuskriptforfatter og instruktør og bidrog meget til Jørgens karriere. I 1994 gik Annelise bort.

Jørgen Reenberg fik en særlig uddannelse for at kunne udøve skuespillet professionelt. Han valgte sit erhverv uden at tøve. Reenberg fik sin første rolle, mens han stadig var studerende. Den unge 20-årige skuespiller forbløffede tilskuerne. Vejen til Det Kongelige Teater åbnede sig for ham.

Karriere

Jørgen tiltrak sig hurtigt filminstruktørernes interesse, og allerede som 21-årig fik han en af hovedrollerne i filmen Tre år efter. Han er en rigtig teaterstjerne, men hans film er interessante for et bredere publikum. Her er hans mest populære film:

  • Vi vil ha’ et barn (1949)
  • I gabestokken (1950)
  • Fodboldpræsten (1951)
  • Far til Fire (1953)
  • Ingen tid til kærtegn (1957).

Det er ikke engang halvdelen af Jørgen Reenbergs filmografi. Det er svært at lave en komplet liste. Vi håber ikke, at vi har overset din yndlingsfilm.

Filmen Europa, instrueret af Lars von Trier, vakte stor opsigt. Reenberg bidrog i høj grad til, at et af Lars’ første værker blev en succes.

Internetgenerationen kender ham for kassesuccesen med Jeg er Dina (2002). Denne film har stjerner fra den skandinaviske og internationale filmverden. Det var den sidste i Reenbergs karriere.

Det er svært at tælle antallet af teaterroller, som Jørgen har spillet. Nogle af hans tidlige optrædener er måske slet ikke kendt. I 2005, i en alder af 88 år, imponerede han med sin ungdommelige iver i stykket Indenfor Murene. Han vandt den prestigefyldte Reumert-pris for rollen som Levin. På dette tidspunkt havde han allerede vundet mere end ti prestigefyldte nationale priser for sin indsats for dansk teater og film.

Manden sluttede sin karriere i 2008. Han kunne fejre 60 års teaterkarriere på scenen.

Han tager nu en pause fra sit daglige arbejde og er ikke særlig involveret i det sociale liv. Han startede en Facebook-konto, men mistede hurtigt interessen for den. Han synes kun at ville tilbringe tid sammen med sin familie. Han nægter at lade sig interviewe. Han forklarer sin manglende offentliggørelse med, at han har udtømt sig selv som skuespiller, så han vil være doven og nyde freden.

Personligt liv

Som ung mand var Jørgen en kvindes favorit. Som 30-årig var han allerede berømt i hele Skandinavien. Skuespilleren giftede sig første gang som 28-årig, men ægteskabet blev kortvarigt. I 1970 giftede han sig for anden gang. Hans forlovede var skuespillerinden Ghita Nørby. Deres familie varede kun otte år.

Jørgen Reenberg og Ghita Nørby
Jørgen Reenberg og Ghita Nørby

Det tredje ægteskab var langt mere vellykket. Manden vidste allerede, hvad han ville have ud af livet og af den kvinde, han elskede. Han var gift med skuespilleren Marianne Høgsbro i 25 år.

By

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *